Un festin cu creier de maimuţă

sddefaultÎntâmplarea pe care v-o istorisesc este cât se poate de reală şi i s-a întâmplat marelui romancier Marin Preda. Era prin anul 1957 şi tânărul, pe atunci, Marin Preda pleca pentru prima dată din ţară. Destinaţia era o ţară asiatică, cel mai probabil, China. Ajuns într-un restaurant acesta şi-a exprimat dorinţa de a mânca ceva deosebit, o mâncare specifică locului, ceva deosebit, “să fie şi mai bun şi mai rar”. Gazdele i-au adus mai întâi nişte antreuri, apoi de o parte şi de alta a mesei, au pus câte o frapieră. În prima se aflau puse la rece sticle de vin şi de apă mineral. În a doua, care a observant scriitorul că e de fapt un soi de cutie se afla prinsă o maimuţă al cărei cap ieşea în afară. Maimuţica, de mici dimensiuni avea capul ras şi era imobilizată. Pe cutie se aflau un ciocănel mic de metal şi încă un obiect asemănător cu o furculiţă.

-Maimuţa mi-aţi adus-o ca să mă distreze? A întrebat naiv Marin Preda.

-Nicidecum! i-a replicat chelnerul. V-am oferit un meniu specific.

Apoi i s-a explicat ceremonialul festinului…

Cu ciocanul trebuia să spargă “dar nu brutal, ci aşa uşurel”, capul maimuţei, iar cu furculiţa să îndepărteze oasele craniului, încât creierul să rămână descoperit. Pe creier urma să presare piper, sare şi un alt condiment. Totul se amesteca apoi cu lingura şi urma să fie savurat.

Dacă a mâncat sau nu Marin Preda din “deliciosul” meniu, nu mai ştiu dar, cu siguranţă, a fost destul de şocat de cele văzute.

Related Post