Robin Hood, realitate sau legenda?

A existat Robin Hood?

 

Robin Hood este figura cea mai reprezentativa a folclorului englez, un proscris refugiat in padurea Sherwood, care impreuna cu un grup de rasculati, personifica lupta saxonilor impotriva cuceritorilor normanzi.

Astazi exista numeroase carti care-l prezinta pe eroul popular englez si cam odata la un deceniu Hollywood-ul realizeaza o superproductie avandu-l in prim plan.  Walter Scott, Alexandre Dumas, Henry Gilbert si multi altii in literatura, Douglas Fairbanks, Kevin Costner, Russell Crowe si altii in cinematografie, l-au imortalizat in constiinta publicului. Incet-incet, Robin Hood a devenit figura emblematica a luptatorului pentru dreptate, a haiducului care se razboieste cu stapanirea, a eroului fara de  pata si prihana.

Robin Hood vazut de Howard Pyle, autorul romanului “The merry adventure of Robin Hood of great reknown in Nottinghamshire”

Atat de vie este imaginea sa incat englezii au numele sau unor forme de relief (Vadul lui Robin Hood, Dealul lui Robin) iar francezii l-au imortalizat si ei in literatura sub numele de Robert de Bois. De pe urma povestilor cu Robin Hood se castiga destui bani astazi, in locurile prin care se spune ca ar fi trait. Poti vizita oricand un mormant care se presupune ca ar fi al sau, un arbore secular la umbra caruia s-ar fi odihnit, ruinele manastirii unde ar fi murit etc.

Pornind de la imaginea lui Eroll Flyn, Robin Hood a fost portretizat in filme de animatie si in parodii.

Dar cum o fi fost Robin Hood in realitate? A existat el cu adevarat sau e doar o plasmuire, o poveste de spus copiilor la gura sobei?

 

Daca a existat cu siguranta un om numit Robin Hood asa cum il descriu autorii romanelor de capa si spada nu cred ca vom afla vreodata pentru ca nu a ajuns pana la noi niciun document care sa ateste existenta sa. Istoricii englezi tind insa sa creada ca ar fi putut exista un asemenea personaj, capabil chiar sa conduca o rascoala indreptata impotriva nobilimii normande. O mare rascoala a avut loc in Anglia in perioada in care se presupune ca ar fi trait Robin Hood. Este vorba despre rascoala lui Watt Tyler din 1381. Ca fapt divers si ca posibila dovada a existentei lui Robin Hood ramane declaratia celebrului navigator si explorator englez sir Walter Raleigh. Cazut in dizgratie dupa ce adusese atatea servicii coroanei, batranul corsar este adus, in 1603, in fata judecatii. Acesta avea sa exclame in fata acuzatiilor de razvratire: “Sa fi luat asupra-mi rolul unui Robin Hood, Watt Tyler, Kett sau Jack Kade – doar nu eram smintit!” Despre trei dintre cei patru amintiti se stie cu siguranta ca au condus mari rascoale in Anglia, ceea ce inseamna ca Raleigh credea si in existenta lui Robin Hood.

Robin Hood a fost transpus si in jocurile pe PC

Literatura si legendele populare il plaseaza de regula in timpul domniei regelui Richard I al Angliei[1] (1157-1199). Robin Hood, se presupune ca ar fi trait in intervalul 1160-1247. In unele lucrari e prezentat ca un mic nobil saxon deposedat de pamanturi de seniorul sau normand si alungat in padurea Sherwood, de unde acesta ar fi cautat sa se razbune. Alte teorii vorbesc de un taran liber saxon care satul de abuzurile stapanirii s-ar fi refugiat in codrii unde a pus la cale o mare rascoala. El ar fi luat parte la rebeliunea de la Lancaster sub Eduard al II-lea.

Prima mentiune scrisa a lui Robin Hood o avem din anul 1377 intr-un poem intitulat Piers Plowman insa primele relatari amanuntite vin abia in secolele XV si XVI. In primele legende, Robin Hood apare ca un dusman al serifului din Nottingham, al nobilimii si al clerului si nu in ultimul rand un exceptional arcas. Tot ca fapt divers cred ca merita mentionat si faptul ca in secolul al XIV-lea cand apar primele legende ale lui Robin, in Anglia incepe sa fie folosit un nou model de arc: arcul cel lung (the longbow). Regele foloseste in oastea sa arcasi recrutati dintre oamenii liberi[2]si echipati cu aceasta arma devastatoare pentru acele timpuri. Costurile de intretinere sunt mult mai mici decat in cazul armatelor de cavaleri echipati cu armurile lor costisitoare. In plus sagetile trase cu acele arcuri pot penetra fara probleme orice armura. Astfel, cavalerul medieval in armura, de regula nobil, echivalentul tancului modern, daca vreti, poate fi anihilat de sageata bine tintita a omului din popor. Toata aceasta demonstratie o fac sprijinul teoriei ca Robin Hood nu era nobil, arcul fiind la acea vreme, arma taranilor liberi si nicidecum a nobililor.

Cel mai reusit desen animat cu Robin Hood a fost produs in 1973 de compania Disney

Versiunile de mai tarziu ale legendei il prezinta pe Robin Hood primind iertarea regala, fiind innobilat si murind in urma unui act de tradare. In secolul al XVI-lea, Robin nu mai era un simplu yeoman (om liber), ci conte de Huntington. Marea majoritate a elementelor mitului Robin Hood sunt de data mult mai recenta decat s-ar crede. Ceata vesela (Merrymen) cu Will Scarlett, Little John, Parintele Tuck si toti ceilalti apar tarziu, la fel si povestea cu haiducii care iau de la bogati si dau saracilor. De-a lungul timpului Robin Hood a fost identificat cu diverse personaje istorice al caror nume suna oarecum similar sau ale caror biografii coincideau intr-o anumita masura cu cea a eroului legedar. Erou mitic sau real, Robin Hood ramane un personaj reper cu  valoare de simbol asemeni lui don Quijote sau Dracula. Oscar Wilde spunea undeva ca singurele fiinte reale sunt acelea care n-au existat niciodata.

de Voicu Hetel


[1] Richard I este cunoscut in literatura si sub denumirea de Richard Inima de leu (Lionheart sau Cœur de Lion)

[2] In Anglia medievala acea categorie de oameni liberi care pot detine o mica bucata de pamant si al caror statut social este undeva intre cel al nobililor si al serbilor, poarta numele de yeomen.

Related Post