Anecdote cu Henric VIII

Portret al lui Henric VIII realizat de hans Holbein

Portret al lui Henric VIII realizat de Hans Holbein

Henric VIII, regele Angliei, hotărî să trimită un episcop la Francisc I, regele Franţei, într-o vreme când relaţiile dintre cei doi monarhi erau foarte încordate. Episcopul îi spuse că misiunea încredinţată îi punea viaţa în primejdie.

– Să nu-ţi fie teamă! ripostă Henric. Dacă Francisc te va ucide, voi pune să fie decapitaţi francezii aflaţi în puterea mea.

– Vă cred, spuse episcopul. Mi-e teamă însă că nici unul din capetele lor nu se va potrivi pe umerii mei!

***

Anne Boleyn a fost a doua soţie a lui Henric VIII al Angliei. Înţelegând că urmează să fie executată din ordinul iubitorului ei soţ această i-ar fi scris următoarele: “Ai avut mereu grijă de ascensiunea mea: dintr-o femeie oarecare m-ai făcut marchiză; din marchiză, m-ai făcut regină şi din regină mă înalţi acum la rangul de sfântă!”

***

Când marelui umanist şi om de stat, Sir Thomas More (1480-1535) i s-a comunicat că regele Henric VIII în marea sa bunătate şi dând dovadă de clemenţă i-a comutat sentinţa de condamnare la moarte într-una de simplă decapitare ar fi spus: Mă rog l-a Dumnezeu ca toţi prietenii mei să fie feriţi de aşa o clemenţă.”

***

Şi tot Thomas Morus înainte de a fi pregătit pentru execuţie a fost întrebat de bărbierul închisorii dacă nu doreşte să fie tuns, lucru ce l-ar fi scutit pe călău de grija de a rata ţinta şi pe el de chinuri. Acesta i-a răspuns însă:

-Prietene, nu merită să cheltuiesc banii pentru un cap care nu mai este al meu…

***

Că Henric VIII era un mare gurmand şi un mare pasionat de vânătoare nu e o noutate. Ceea ce se ştie mai puţin este că era şi un iubitor de artă, printre preferaţii săi numărându-se şi pictorul Holbein (1497-1543). Se povesteşte că odată, un nobil de la curtea sa i s-a plâns regelui de lipsa de maniere a pictorului şi a cerut pedepsirea acestuia.

-Regret, a replicat regele, dar îmi este cu neputinţă. Zece oameni de rând pot să-i înnobilez oricând, dar zece nobili nu-i voi putea niciodată transforma în pictori asemenea lui Holbein.

Related Post