Toate anecdotele cu Mark Twain

mark twainMark Twain avea obiceiul de a înjura “ca la uşa cortului”, lucru care o scandaliza pe soţia sa, care nu mai ştia ce să-i spună pentru a-l dezbăra de această meteahnă. Într-o zi, ilustrul scriitor s-a tăiat cu briciul, probabil în timp ce se bărbierea. A urmat, cum era de aşteptat, un potop de înjurături. Doamna l-a lasat să se răcorească, apoi i-a reprodus, cuvânt cu cuvânt, întreaga canonadă de sudălmi. Imperturbabil, Mark Twain îi ripostă:
– Termenii sunt exacţi, draga mea, dar nu e ăsta tonul…

***
Se pare, că tot lui Twain i-a aparţinut o glumă care a făcut înconjurul Pământului fiind chiar şi astăzi destul de des folosită. Se spune că celebrul umorist îşi susţinea prima sa conferinţă. El şi-a început speech-ul cu următoarea frază: Julius Caesar e mort, Abraham Lincoln e mort, nici eu nu sunt prea sănătos…

***
În tinereţe, Mark Twain vroia să se angajeze mainar. Căpitanul vasului cu care visa să navigheze, s-a uitat cu neîncredere la statura lui firavă şi a mormăit în barbă:
-Cunoaştem noi! Ăla care nu e bun de nimic acasă, taman pe el îl trimit părinţii să se facă marinar.

***
Pe când susţinea o altă conferinţă într-un mic orăşel din America, lui Mark Twain i se ceru să participe cu o sumă de bani la o strângere de fonduri în vederea ridicării unui gard care urma să împrejmuiască cimitirul din localitate. Twain a refuzat politicos exlicând:
-Nu înţeleg de ce un cimitir ar avea nevoie de un gard. Cine e înăuntru nu poate sub nici un chip să iasă, iar dintre cei de afară, cine e nebun să vrea să intre?

***

Într-o zi Mark Twain avea de susţinut o conferinţă în Utah, stat nord american recunoscut pentru importanta comunitate de mormoni existentă acolo. În timpul discuţiilor a venit vorba despre poligamie, fapt deloc neobişnuit în acele locuri. Cineva din asistenţă l-a întrebat pe umorist dacă există vreun pasaj în Biblie care să condamne comportamentul poligamic.
-Desigur, a spus Twain, “Nici un bărbat nu poate sluji la doi stăpâni”

***

Mark Twain aflându-se într-o foarte bună dispoziţie pe când participă la o serată, a complimentat o doamnă aflată în vecinătatea sa:
-Cât sunteţi de frumoasă!
Înţepată, cucoană i-ar fi răspuns ofensată:
-Îmi pare rău că nu pot spune acelaşi lucru despre dumneavoastră.
Fără să se piardă cu firea, celebrul umorist i-a replicat:
-Dar de ce nu procedaţi ca mine stimată doamnă?
-Cum adică?!
-Minţiţi!

***

Şi că tot e la modă plagiatul, iată şi cum definea Mark Twain o cercetare ştiinţifică: să copiezi dintr-o carte înseamnă să plagiezi. Să copiezi din două cărţi înseamnă să compilezi. Să copiezi din trei cărţi înseamnă să faci o dizertaţie. Să copiezi din patru cărţi înseamnă să scoţi a cincea carte ştiinţifică.

***

Pe când  lua masa în compania unor amici, dintre care unul era un milionar care avea prostul obicei de a sta mai tot timpul cu mâinile în buzunare, Mark Twain făcu următoarea remarcă:
-Pentru prima dată mi-e dat să văd un milionar cu mâinile în propriile lui buzunare…

***

Pe când vizita odată muzeul de istorie dintr-un oraş oarecare din America, Mark Twain rămase multă vreme cu ochii aţintiţi către o sabie.
-Ce te-a impresionat aşa? l-a întrebat amicul care-l însoţea.
-Ne aflăm în faţa sabiei generalului George Washington.
-Dar de unde ştii că e sabia lui?
-O recunosc, am mai văzut-o în numeroase alte muzee americane…

***

Rugat insistent de un individ să-i dea o scrisoare de recomandare în vederea angajării la o familie bogată, Mark Twain a aşternut următoarele:
“Dragă prietene, ţi-l trimit pe domnul X. Rezolvă-i problemele pentru care vine sau omoară-l. Îmi e totuna. Dacă te hotărăşti să-l omori, anunţă-mă că să-i înştiinţez familia”.

***

Este celebră replica pe care Mark Twain a trimis-o ziarului care a publicat ştirea senzaţională referitoare la trecerea sa in nefiinţă: “Ştirea despre moartea mea a fost în mare măsură exagerată.”

***

Mark Twain se afla în compania unor prieteni când cineva aduse vorba despre somnambulism. Omul se plângea că suferă de această maladie de care nu era chip să scape.
-Eu ştiu o metodă sigură care poate lecui orice lunatic, spuse scriitorul.
-Vă implor, spuneţi-ne-o, îl rugă interlocutorul.
-E simplu, cumpăraţi o cutie de pioneze şi, înainte de a vă culca, împrăştiaţi-le în faţa patului.

***

Scrisoarea lui Mark Twain către miliardarul Andrew Carnegie sună astfel:
“Dragă domnule Andrew Carnegie,
Aud că sunteţi foarte bogat şi cu frica lui Dumnezeu. Îmi doresc foarte mult o carte de psalmi însă această costă enorm, un dolar şi jumătate, de aceea vă rog să-mi dăruiţi o astfel de carte, fapt pentru care v-aş rămâne profund recunoscător.
Al dv. devotat, Mark Twain.
P.S.
Mai bine nu-mi mai expediaţi nici o carte, prefer un dolar şi jumătate.

Related Post

Umorul grecilorUmorul grecilor

Anecdote din Grecia antică În timpul războaielor dintre greci şi persani, un conducător al invadatorilor îi trimise lui Lysandru şi lacedemonienilor săi următorul mesaj: “Dacă ajung pe pământul grecesc, voi