Irina Ionescu despre Galcevile din Chioggia

NIMIC PRAFUIT
/ 2003.02.07 / Irina Ionescu Teatrul azi nr 3-4-5 / 2003
Nimic invechit, demodat, desuet. Nici la propriu, si cu atat mai putin la figurat. Cam asa se prezinta primele impresii (totodata si cele mai puternice) lasate de premiera spectacolului Galcevile din Chioggia de Goldoni, la Teatrul ;,Tony Bulandra” din Targoviste. Autorii morali si concreti ai reusitei sunt, indiscutabil, directorul teatrului M.C. Ranin si regizorul Laurian Oniga.
Vorbind despre acest ,,la propriu’ despre aspectele practice si anterioare creatiei artistice, trebuie spus ca meritul ii apartine directorului Ranin, care s-a ocupat in ultimele sase luni (exclusiv si foarte serios) de renovarea si amenajarea sediului teatrului si care a stiut sa-si apropie o echipa foarte tanara de colaboratori, de la teatrologul Gabriela Gropoiu la actorii din trupa (absolventi fara exceptie ai promotiilor 1999-2002) si bineinteles, la absolut toti ceilalti membri ai echipei.
Proiectele cu care pleaca la drum Teatrul ,,Tony Bulandra” sunt foarte ambitioase si, mai mult decat atat, par a fi, in mare parte, chiar certitudini, judecand dupa totala lipsa de superstitie cu care le-a anuntat directorul M.C. Ranin: un festival al tanarului regizor, spectacole regizate de Mihai Maniutiu. Victor loan Frunza, Petrica lonescu – prezenta deja mult anuntata si, in consecinta, mult asteptata pe scenele romanesti.
Partea figurativa” a evenimentului prilejuit de Teatrul Tony Bulandra este construita de regizorul Laurian Oniga in cheie muzicala, astfel nici ritmul, nici tonalitatea nu au de suferit, si mai ales nu se pierd pe parcursul montarii. Savurosul text al lui Goldoni. un text dens si extrem de ofertant pentru actorii de comedie, dat fiind caracterul sau economicos si extrem de pragmatic, cu dialog alert si fara alte expozeuri, este preluat si el intr-un mod inventiv si fara nici un fel de stridente. Mai mult decat atat, se reuseste si conservarea spiritul teatral absolut special, datorat in textul original
muzicalitatii si inflexiunilor limbii italiene.
Cei treisprezece actori din distributie – Mo¬nica Ciuta, Roxana Joitza, Ana Pasti, Adina Stan, Simona Saiu, Ilie lordan, Voicu Hetel, Laura Vasiliu, Silvia Gasca, Vitalie Ursu, Stefan Cepoi, Radu Sandu si Irina Melnic – au, absolut toti, chef sa joace (lucru normal, de altfel, dar care numai printr-o absenta, de cele mai multe ori prelungita in alte locuri, devine aici brusc extraordinar), sa se vada si sa fie vazuti; motiv pentru care aduc, in jocul lor, foarte multa forta, energie debordanta si prospetime.
O seara de comedie absolut agreabila. Un spectacol, un teatru placut, plin de speranta -care ne da si noua spe¬ranta ca lucrurile vor intra in normal la un moment dat, un moment nu prea indepartat.
Teatrul ,,Tony Bulandra” Targoviste – Galcevile din Chioggia de Carlo Goldoni. Regia si decorurile: Laurian Oniga. Costumele: Valentin Codoiu. Cu: Adina Stan, Silvia Gasca, Monica, Ciuta, Roxana Joitza, Irina Melnic, Ana Pasti, Ilie lordan, Simona Saiu, Voicu Hetel, Vitalie Ursu, Laura Vasiliu, Stefan Cepoi, Radu Stan. Data premierei: 7 februarie 2003

Related Post