“CARAVANA CU POVESTI- CEAUNUL FERMECAT”

eveniment artistic organizat de Fundatia Fiii Brailei in localitati din judetul Braila

“A fost o data ca niciodata, ca de n-ar fi, nu s-ar povesti”….

Va  amintiti de inocenta Scufita Rosie si lupul cel lacom sau de siretul Motan incaltat si naivul imparat ori de aventuroasa calatorie a micutei Alice in Tara Minunilor?


Fundatia “Fiii Brailei” in colaborare cu actori din Bucuresti  va invita sa-i intalniti pe toti.
Si o puteti face pana pe 4 septembrie anul acesta, in mai multe localitati din judetul nostru.
Proiectul “Caravana cu povesti – Ceaunul Fermecat” si-a inceput periplul Brailean sambata, 23 iulie de la ora 18, la Insuratei, in parcul din fata Primariei.
Au fost prezenti peste 400 de copii, parinti si bunici care au urmarit cu mare interes si emotie spectacolul dedicat lor. Pe scena amplasata in parc, actorii au interpretat fragmente ale celor  mai frumoase povesti cunoscute de cei mici :” Alice in Tara Minunilor”, “Motanul incaltat”, “Scufita Rosie”, “Ursul pacalit de vulpe” si au ras copios alaturi de  Arlechino si Colombina lui, intr-un moment “Commedia dell’arte”, micilor spectator revenindu-le sarcina de a nara finalul fiecarei povesti.
Interactiunea dintre public si actori nu s-a oprit aici. Gazda spectacolului Clown-ul, interpretat de indragita actrita Marcela Andrei i-a invitat pe copii si la concursuri. Cei mai curajosi au cantat, au recitat poezii sau, spre deliciul celor prezenti, au imitat actorii. Eforturile lor au fost rasplatite cu premii (tricouri, carti de colorat sau de citit, rachete de badminton, dulciuri, zmee si baloane).
Incantati de acest aveniment au fost si cei mari care au aplaudat si au cantat alaturi de concurenti . Cateva mamici si bunicute au afirmat ca asteptau un astfel de evement, pentru ca, datorita situatiei financiare, ajung mai rar la teatru in Braila.
Pentru doua ore toata lumea a fost transpusa intr-o alta lume… O lume mai frumoasa decat cea pe care o vedem in jurul nostru, la televizor , pe internet  sau in reviste. Prin acest proiect, Fundatia “Fiii Brailei” isi doreste  sa  promoveze  importanta educatiei , dezvoltarea  capacitatatii intelectuala, stimularea inventivitatii  si creativitatii copiilor, dar si  dezvoltarea gustului pentru lectura.
Actorii au ramas foarte incantati de caldura cu care au fost primiti. Micutii i-au putut vedea “live” pe Julieana Draghici, Marcela Andrei, Maria Taran, Ionut Ciocea, Voicu Hetel si Vera Linguraru coordonatoarea trupei, care ne-a impartasit impresii dupa prima seara:”  Publicul a fost la inaltime. Copiii stiau povestile  sau chiar poeziile pe care colegii mei le-au avut in program. Acest lucru dovedeste ca parintii si profesorii au vegheat asupra educatiei lor sau chiar ei au pus manutele pe carti si au citit, ceea ce este un lucru minunat.”

“Caravana cu povesti” si-a luat “Ceaunul Fermecat” de la Insuratei si s-a oprit duminica 24 iulie, la Ciocile. Din cauza conditiilor atmosferice incerte, spectacolul s-a jucat la Caminul Cultural din localitate.
Atmosfera efervescenta: multi copii, bunicute care cautau cel mai bun loc in sala pentru nepoteii lor, cadre didactice grijulii, fetite in rochii colorate, actori in costume trasnite si organizatori in continua forfota. Linistea s-a instalat in momentul in care a batut gongul de deschidere al spectacolului. Trebuie sa fiti acolo pentru a surprinde emotiile copiilor. Este ceva unic!
Personajele din povesti au aparut pe scena, unul dupa altul, copii au aplaudat, au participat la concursuri si, desigur au fost premiati. La final, am stat de vorba cu primarul din localitate, doamna Sobaru Coman Elisabeta care a multumit organizatorilor pentru ca a inclus Comuna Ciocile in acest proiect:” La noi in comuna, atat de indepartata de orasul Braila, ai impresia ca esti in locul in care nu se intampla nimic, niciodata! Dar, iata ca astazi s-au intamplat lucruri frumoase. Copiii au fost foarte bucurosi. Au venit in numar mare, nu doar din comuna ci si din satele componente Chichinetu, Chioibasesti si Odaieni. Ei au fost adusi aici cu microbuzul scolar. Va multumim din suflet pentru spectacol, pentru cadouri si va mai asteptam la noi!”
Iar noua nu ne ramane decat sa va invitam sa urmariti “Caravana cu povesti- Ceaunul fermecat”, cel mai nou proiect al Fundatiei “Fiii Brailei”.

In week end-ul urmator, adica pe 30 si 31 iulie ne-am intalnim cu locuitorii din Chiscani si Scortarul Nou, pentru a intra impreuna in lumea povestilor.

Related Post