Despre originile Ku Klux Klan-ului

Despre originile Ku Klux Klan-ului

Razboiul de secesiune  (1861-1865) terminat odata cu capitularea Sudului la Appomatox a lasat urme adanci si o natiune americana puternic divizata. Drama statelor din Sud a continuat atunci cand Congresul a refuzat reintroducerea lor in Uniune si a prelungit ocupatia militara. Reconstructia lor s-a facut mai anevoios, iar masurile luate la nivel central prin care fostii sclavi (eliberati de Lincoln in 1863) primeau drepturi civile(1866) si drept de vot (1868), au amplificat si intretinut tensiunea existenta in aceste state. Veteranii armatei Confederatiei vor infiinta cea mai notorie dintre societatile secrete americane, Ku Klux Klan.

Ce inseamna Ku Klux Klan?

Dupa unii autori denumirea provine de la cuvantul grecesc kyklos care inseamna cerc si de la termenul scotian clan (denumire folosita in Scotia medievala pentru a desemna o ceata de indivizi avind la origine un stramos comun) In sud la acea vreme, in plina epoca romantica, romanele lui Walter Scott (Rob Roy descrie viata clanurilor scotiene) erau la mare moda iar interesul pentru Grecia antica fusese desteptat de revolutia elena.

Dupa alti autori termenul provine de la o onomatopee. Ku-Klux-Klan imita zgomotul facut de tragator atunci cand armeaza un model vechi de pusca.

Unde a aparut Ku Klux Klan-ul?

Cea mai raspandita poveste este aceea ca un grup de sase veterani ai razboiului de secesiune, care luptasera de partea Confederatiei au infiintat organizatia in 1865 in Pulaski, Tennesee. Se pare ca la inceput totul a plecat de la o gluma. Ca sa-si sperie vecinii superstitiosi acestia se deghizau in fantome. Cum in mentalul colectiv se inradacinase ideea ca fantomele sunt albe, acestia se inveleau cu cearceafuri si isi trageau pe cap perne pe care le gaureau in dreptul ochilor. Ca sa para si mai inspaimantatori imbracau si caii astfel. Tot mai multi li s-au alaturat si fiindca faceau treaba buna speriind lumea au inceput in curand sa-i terorizeze pe fostii sclavi, pe adversarii politici si in general pe toti cei care nu erau de-ai Sudului. Iata cum dintr-un club social miscarea a luat amploare devenind una de rezistenta in fata valorilor impuse de Nord.

Dupa alte surse, Klan-ul apare in Nashville (Tennessee). In Louisiana apare o alta ramura “Cavalerii cu cagula si haine lungi, albe”. In curand numarul membrilor avea sa depaseasca o jumatate de milion. Declarata ilegala in Tennessee in 1868, organizatia este desfiintata printr-o lege a guvernului federal in 1871.

Cum era organizat Klan-ul?

Fostul general de cavalerie sudist, Nathan Bedford Forrest a fost primul lider al organizatiei sau Marele Vrajitor. (Cine a vazut oscarizatul Forrest Gump isi aminteste ca personajul lui Tom Hanks primise numele in onoarea generalui) Fiecare stat al Sudului, numit taram era condus de un dragon, opt hidre. Fiecare oras denumit vizuina era pazit de un ciclop ajutat de doi vulturi de noapte. Mai apar marele titan, marele gigant, spiridusii si furiile. Sub aceste denumiri desprinse din povesti si imbracati in robe albe cu o gluga mare ascutita la varf si masti de carpa pe fata, membrii Klan-ului isi puteau duce la bun sfarsit actiunile.

La sfarsitul anilor 1870 activitatea lor incetase, in parte datorita represaliilor ordonate de presedintele Ulysses Grant, in parte datorita intereselor politice si economice. Se pare ca desfiintarea sa ar fi fost parafata chiar de liderul sau, generalul Forrest.

Bibliografie

Delorme, Jean – Marile date ale secolului XIX, Pro Editura si Tipografie 2009

Dobrescu, Dr. Emilian M. – Societati secrete si discrete, Nemira 2001

Enciclopedia Universala Britannica – editura Litera 2010

Greer, John Michael – Enciclopedia societatilor secrete si a istoriei ascunse, Editura All 2009

Related Post