Pionierii din vremea lui Carol al II lea

Straja Tarii a fost o organizatie a tineretului din Romania, creata in 1934, (nu in 1938 cum se crede) inventia celui care se autodenumea: Primul Strajer al Tarii, Carol al II lea.

Fotografie, din arhiva personala, din data de 10 mai (pe atunci ziua nationala a Romaniei) 1938 la Carei

Astfel din toamna anului 1934, de când a început iniţierea comandanţilor de străjeri la Breaza (judetul Prahova), şi până în vara anului 1937, au fost creaţi peste patru mii de comandanţi şi peste o jumătate milion de străjeri în 30 de judeţe. Carol al II-lea era  inspirat de modelele existente in Germania nazista si Italia fascista. Pentru a se obtine o directie “unitara” Straja Tarii a inghitit mai apoi (24 ianuarie 1937) si organizatiile de cercetasi. Scopul ei a fost inca de la inceput acela de a contrabalansa influenta crescinda a Miscarii Legionare, dar si acela de a hrani orgoliul unui rege indragostit de uniforme, parazi militare si de propria imagine de lider mesianic. Odata cu instalarea dictaturii regale, Straja Tarii devine prin lege o organizatie de masa. Toţi băieţii intre 7 si 18 ani şi toate fetele intre 7 si 21 de ani ar fi trebuit să se alăture acestei organizaţii, adica, in jur de 4 milioane de tineri. Cu totii primeau instructie paramilitara, foloseau salutul roman (asemanator cu cel hitlerist, doar ca nu ziceau Heil) si depuneau chiar un fel de juramant regelui. Maresalul Antonescu avea sa desfiinteze organizatia dupa septembrie 1940, odata cu abdicarea lui Carol.

Exercitiu strajeresc pe terenul A.N.E.F.

 Strajerii seamana izbitor cu pionierii Epocii de Aur, nu-i asa?

de Voicu Hetel

© Copyright Hetel.ro 2011.

Comments are closed.

Related Post

CercetasiiCercetasii

In 1914, se constitue legal Asociaţia Cercetaşilor României Prin aceasta s-a consacrat denumirea de cercetaş pentru  aceea de boy-scout. Primii cercetasi apar în 1907 în Anglia, ca o încercare de a