Cercetasii

In 1914, se constitue legal Asociaţia Cercetaşilor României Prin aceasta s-a consacrat denumirea de cercetaş pentru  aceea de boy-scout.

Primii cercetasi apar în 1907 în Anglia, ca o încercare de a împlini, dinafara şcolii, lacunele tot mai vădite ale învăţământului oficial. Practica şi teoria acestei doctrine  inovatoare, care s-a dovedit repede rodnică prin eficacitatea metodelor sale, a fost demonstrată întâi pe teren, în primul «campament cercetăşesc», organizat în vara anului 1907 de iniţiatorul reformei, generalul Robert Baden-Powell, pe insula Brownsea (districtul Dorset în Anglia meridională), apoi codificată în cartea sa fundamentală “Scouting for Boys”, tipărită în 1908 la Londra. In 1913, au apărut primele cete de cercetaşi români, şi anume, aproape simultan, la Bucureşti, Sinaia, Braşov, şi Blaj. La Sinaia, printre primii cercetaşi ai României, erau şi principii regali Carol şi Nicolae.

fotografie din arhiva personala

Doi cercetasi romani in anii '30

1937 este anul desfiinţării sale, În urma ordinului de abolire dat de Carol al II-lea, Asociaţia îşi suspendă orice activitate, locul sau fiind luat de Straja Tarii.

Bibliografie

Enciclopedia Romaniei, editia 1938

© Copyright Hetel.ro 2011.

de Voicu Hetel

 

Related Post