Razboaiele balcanice si Cadrilaterul

Cauze principale

Razboaiele balcanice s-au datorat dorintei tinerelor state nou aparute in Peninsula Balcanica de a-si imparti posesiunile otomane in Europa. Desteptarea constiintei nationale, pe fondul slabiciunii acute de care dadea dovada, de multa vreme incoace, Imperiul Otoman, au determinat Bulgaria, Serbia, Muntenegru si Grecia sa-si uneasca fortele. Daca pana in 1912 au existat destule disensiuni si chiar conflicte armate intre acestea, legate de diferende teritoriale, cum este cel din 1885 dintre Bulgaria si Serbia, iata ca se ajungea la o intelegere. Astfel, dupa incheierea unui acord sarbo-bulgar la 29 martie 1912, urmeaza parafarea unei intelegeri greco-bulgare la 29 mai 1912 si in cele din urma si alaturarea Muntenegrului.

Primul razboi balcanic

Momentul izbucnirii luptelor are loc in contextul in care otomanii se chinuiau sa obtina o incetare a razboiului contra Italiei care se visa mare putere coloniala.

Dupa ce in prealabil are loc o mobilizare generala a aliatilor, conflictul este declarat deschis. Romania accepta sa pastreze o neutralitate binevoitoare in schimbul participarii la o viitoare conferinta de pace in care sa-si poata face ascultate doleantele. Turcii abia iesiti dintr-un razboi trec la o noua mobilizare. Nu pot face fata aliatilor care, spre mirarea Europei intregi,  avanseaza rapid. Bulgarii sunt aproape de Constantinopol, grecii ocupa Salonicul, sarbii invadeaza nordul Macedoniei, iar muntenegrenii asediaza orasul Scutari din Albania.

Conferinta de la Londra

La 3 decembrie 1912 se semneaza armistitiul cu Bulgaria iar la 30 mai 1913 are loc Conferinta de la Londra. Situatia imperiului era grava. Pierdusera intreaga Europa cu exceptia Constantinopolului si a unei fasii adiacente. Muntenegrul care cucerise Scutariul primeste districtul Novi Pazar ca ii separa de Serbia. Albanezii isi castigau independenta. Grecia castiga insula Creta impreuna cu teritoriile ramase neanexate din Epir si Tessalia. Serbia primeste o parte din Macedonia, restul fiind impartit de Grecia si Bulgaria. Tratatul de la Londra nu i-a multumit insa pe bulgari, care prin mijlocirea tarului Ferdinand, care nu ezita sa pozeze in tinuta bizantina, se visau drept fauritori si restauratori ai vechiului Imperiu Bizantin. In plus mai exista si obsesia tratatului de la San Stefano cand Bulgaria obtinuse 180.000 de kilometri patrati si iesire la marea Egeee care nu dadea pace nationalistilor bulgari. Macedonia trebuia sa le revina in totalitate sub temeiul ca limba vorbita de localnici e mult mai apropiata de bulgara decat de sarba sau greaca.

Al doilea razboi balcanic

In consecinta, Bulgaria va porni la razboi contra vechilor aliati fara a mai da o declaratie in prealabil. Pentru ei, consecintele vor fi dezastruoase, chiar daca intr-o prima faza, se parea ca-i vor bate pe sarbi si pe greci. Razboiul se termina dupa 15 zile odata cu intrarea in scena, total surprinzatoare, a armatei romane. Bulgaria lovita din trei parti capituleaza fara sa mai opuna vreo rezistenta.

Pacea de la Bucuresti

Pacea de la Bucuresti 29 iulie/ 10 august 1913 va consfinti infrangerea Bulgariei si o retrasare a granitelor. Romania obtine sudul Dobrogei sau Cadrilaterul care va fi organizat in doua judete: Durostor si Caliacra cu resedinte la Bazarcic si Silistra. Turcia reuseste sa profite de contextul creat recucerind Adrianopolul ocupat de bulgari in primul razboi balcanic. Visul romanilor de la sud de Dunare de a se uni intr-un stat organizat dupa sistemul cantoanelor, asa cum preconiza Societatea Culturala Macedo-Romana, nu s-a materializat. De asemenea, nici aparitia unui stat albanezo-roman, teza sustinuta de Titu Maiorescu, presedintele Consiliului de ministri, nu s-a bucurat de sustinerea marilor puteri. In ceea ce-i priveste pe Macedoneni, nici ei nu au avut mai mult noroc. O Macedonie a macedonenilor nu era pe placul nimanui in Balcani.

Concluzii

Razboaiele balcanice au consfintit sfarsitul influentei “omului bolnav al Europei”, Imperiul Otoman, in Balcani. Cea mai mare parte a posesiunilor sale europene au revenit la stapanii lor de drept. Intre aliati a ramas insa o stare de animozitate profunda cauzata de nemultumiri legata de modul cum fusesera impartite teritoriile castigate. Romania a obtinut un teritoriu asupra caruia nu se putea lauda ca avea mai multe drepturi decat altii si care ii va aduce nenumarate necazuri. Sudul Dobrogei, dupa cum o arata statisticile vremii sunt locuite in mare majoritate de turci si tatari.

de Voicu Hetel

© Copyright Hetel.ro 2011.

2 thoughts on “Razboaiele balcanice si Cadrilaterul”

  1. alt' Adrian says:

    …dacă zici tu.

  2. adrian says:

    CADRILATERUL ESTE ROMANIA!!!

Comments are closed.

Related Post