Decebalus per Scorilo – Ce inseamna?

Lipsa de informatie referitoare la orice tema, lasa loc imaginarului. Acolo unde istoria nu ne-a dat nici un indiciu, nevoia noastra de a gasi o explicatie, de a modela trecutul conform dorintelor noastre, ne-a facut sa cautam argumente, dovezi circumstantiale, analogii, pentru a completa puzzle-ul. Imaginea astfel obtinuta nu este neaparat “adevarul istoric”, ci adevarul pe care ni-l doream, cel care ne legitimeaza, cel de care avem nevoie.

Una dintre cele mai controversate inscriptii din istoria romanilor o reprezinta textul “DECEBALVS PER SCORILO”, aflata pe un vas descoperit in Muntii Orastiei la Gradistea Muncelului. Prin forma sa conica, dimensiuni, datorita orificiilor practicate in doua grupuri de cate doua sub buza ingrosata, vasul este un unicat in ceramica dacica. Sub buza, inainte de ardere, au fost imprimate de patru ori cate doua stampile. Prima contine incadrat intr-un cartus dreptunghiular cuvantul “DECEBALVS” iar cealalta intr-o caseta similara cuvintele “PER SCORILO”.  Din cele patru ştampile s-au păstrat întregi doar două, iar din a treia doar prima parte, “DECEBALVS”. Cele doua inscriptii nu sunt dispuse in aceasi rand, iar cea de a doua este imprimata rasturnat. Acest fapt ma duce cu gandul ca este vorba de doua texte total separate. Nu cred ca inscriptia se poate citi si traduce in forma pe care au propus-o majoritatea istoricilor.

Dar un lucru despre care nu ai informatii, poate sa fie orice. Odata cu publicarea vasului au aparut si primele interpretari.

Constantin Daicoviciu, cel care a condus primele sapaturi sistematice in zona (1954) si care a gasit mai multe fragmente din vas a propus traducerea textului in limba daca, prin: Decebal, fiul lui Scorilo. Cuvantul “PER” nu poate sa insemne decat fiu in limba daca arata acesta. Argumentul era existenta unor patronime de felul Ziper, Seiciper. Decebal era clar cine era, cat despre Scorilo, acesta apare mentionat in Getica lui Iordannes, ortografiat Coryllus si in Stratagemele lui Frontinus, scris Scorylus. Dacistii au imbratisat imediat teoria venita in sprijinul viziunii lor despre statul geto-dac.

O alta interpretare data inscriptiei a fost Decebal prin Scorilo.  I.I.Russu, cel mai mare specialist in limba traco-daca a considerat că Decebalus este un nominativ latin clar, iar cuvântul per poate fi prepoziţia latină per ‘prin’ sau ‘pentru. Decebalus, poate chiar regele, ar fi proprietarul atelierului, iar Scorilo, olarul. Pentru ambele teorii exista argumente si contra argumente, reputati istorici si specialisti situindu-se de ambele parti.

Exista si o multime de alte interpretari, una mai elaborata si mai fantasmagorica decat alta. Dupa Adrian Bucurescu, autorul Daciei secrete, traducerea corecta este “Creat pentru casa lui Decebal”. Scorilo semnifica in limba daca creat, scris impodobit iar particula VS din primul cuvant se refera la notiunea casa.

“Decebal este cel ce controleaza puterile lui Scorilo” este alta talmacire a celor trei cuvinte presupuse a fi in limba daca. Decebal este dor un titlu care arata cat de evoluata spiritual era persoana care il purta iar Scorilo face referire la Zorila (in denumire populara), deci la Sirius.

Cea mai interesanta explicatie pe care am gasit-o pentru faptul ca “PER SCORILO” apare scris cu susul in jos este aceea romanii, chiar daca erau analfabeti trebuiau sa verse continutul vasului numai pe o parte, cea cu scris, si aceasta era marcata. La golire se murdarea o singura parte de fiecare data. “PER SCORILO” inseamna intr-un dialect italian : pentru scurgere. De remarcat ca inscriptia se gaseste langa orificiile de scurgere.

de Voicu Hetel

© Copyright Hetel.ro 2011.

4 thoughts on “Decebalus per Scorilo – Ce inseamna?”

  1. Voicu says:

    Nu sunt eu un mare specialist in arheologie, dar din cate mai tin eu minte (este posibil sa ma insel, totusi) dar uneori in pasta folosita la modelarea vaselor se mai strecura din greseala cateodata si vreun pai ratacit. Alte vase au putut fi datate pentru ca s-a mai gasit cate ceva pe fundul lor (cereale de pilda)

  2. Dada says:

    “Carbodatarea” se poate aplica numai materiilor organice (oase, piele, lemn etc) deoarece presupune masurarea cantitatii de radicarbon absorbite in timpul “vietii” biologice a artefactului/restului, absorbtie care inceteaza odata cu moartea organismului care l-a continut si care are o perioada de injumatatire (ca orice radiatie de altfel) bine cunoscuta si masurabila intr-o scala acceptabila si relevanta

  3. Adrian says:

    Salut Voicu
    In legatura cu afirmatia ca C. Daicoviciu in 1954 a facut in zona primele sapaturi sistematice. Vezi ca in perioada interbelica (1923-1924) a sapat acolo profesorul Dimitrie Teodorescu. Sanctuarele, discul de andezit au fost de el descoperite. Vezi “Getica” a lui Vasile Parvan, pe la sfarsit, din cate tin minte, tre sa fie si niste poze de la fata locului.

  4. Inscriptia are implicatii istorice foarte profunde in polemica legata de formarea poporului roman (sau mai exact de locul in care s-a format poporul roman). Daca putem fi 100% siguri ca inscriptia este scris in limba latina, atunci vasul respectiv plaseaza romanizarea in spatiul de la nord de Dunare, astfel incat teoria maghiarilor (conform careia romanii au venit de undeva de la sud de dunare nu mai poate fi sustinuta).

    Este totusi curios ca nu au mai fost gasite si alte inscriptii – la fel – trebuie sa ne intrebam si daca s-a facut carbodatare pe vasul respectiv.

Comments are closed.

Related Post