Cum să nu imbatranesti niciodată

Dacă atunci când te trezești dimineața te doare tot corpul ori anumite părți de parcă te-ar fi bătut careva cu bâta, dacă te uiți în oglindă și îți vezi firele cărunte și vezi că ai pus pe tine chiar dacă tu pretinzi sus și tare că eșți la cură, dacă gâfâi ca un maratonist la capătul cursei pentru că ai urcat două etaje, atunci acest articol e pentru tine, dacă nu te regăsești în cele de mai sus, nu citi că e încă devreme pentru tine.

Am auzit toată viață expresia sunt prea bătrân pentru asta, sau “acum 20 de ani poate că făceam asta” sau “mergeam acolo dar a trecut vremea mea”. Sau auzi: “ce o să zică lumea dacă fac asta sau mă duc acolo?” “La vârsta mea… “ Cei mai mulți oameni folosesc acest pretext ca să-și plângă de milă și să stea cu mâinile în sân.

Păi am vești pentru voi și nu sunt nici măcar noutăți. Niciodată nu este prea târziu să te apuci de ceva și dacă drumul ți se pare lung și anevoios, nu uita că orice călătorie începe cu primul pas. Ca să îmi susțin argumentele, m-am hotărât să înșir mai jos o lista cu oameni care au continuat să creeze, să muncească și să existe refuzind să se considere prea bătrâni pentru asta.

1 Mari scriitori

Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) a murit la 83 de ani însă era în plină activitate creatoare

Voltaire 1694-1778 a fost un mare filozof și scriitor francez. Imposibil să nu fi auzit de el. La 84 a scris tragedia “Irene”.

George Bernard Shaw (1856-1950) a fost un titan al literaturii, un filozof și dramaturg. În 1925 lua premiul Nobel pentru literatura. A rămas în memoria omenirii pentru verva să extrordinara și plină de umor care nu l-a părăsit până în ultima clipă a vieții.

Carlo Goldoni (1707-1793), celebru autor de comedii de origine italian a scris până la vârsta de 86 de ani.

Sofocle (497-405 i.Hr.) a fost unul dintre cei mai mari dramaturgi ai antichității. A lăsat omenirii câteva capodopere care se joacă în continuare la mai bine de 2450 de ani de când au fost scrise. Una dintre cele mai jucate piese, care îl are în centru pe Oedip, a fost scrisă pe când autorul avea 80 de ani.

Saadi (1184-1291) a fost cel mai mare scriitor persan. A trăit 107 ani. Una dintre cele mai reușite opere poetice din lume se numește “Grădina trandafirilor” și a scris-o la 85 de ani.

Raymond Chandler (1888-1959) și-a publicat primul roman polițist la 44 de ani. “Somnul de veci” a devenit un best seller în 1932 și l-a consacrat definitiv drept unul dintre marii autori de literatură polițistă.

Marchizul de Șade (1740-1814) e autorul unei literaturi în care predomină violența sexuală și a introdus în limbajul cotidian noțiunea de sadism. Nu judecăm calitatea operei sale. Ceea ce merită spus este că primul său roman intitulat “Justine” l-a scris la 47 de ani iar versiunea definitivă a apărut când avea 51. Avusese destul timp, cât a stat închis la Bastilia, să își pună ordine în gânduri.

2 Oameni de știință

Thomas Hobbes (1588-1679) a fost un filozof englez. La una din lucrările sale intitulată “Behemot” a scris 5 ani. A început-o la 86 de ani.

Leopold von Ranke (1795-1886) a fost un mare isoric german, părintele istoriografiei moderne. În facultatea de istorie metoda să de investigare a trecutului e încă urmată cu sfințenie. A părăsit catedra universitară la 76 de ani, iar lucrarea să de căpătâi “Istoria universală” a scris-o în 6 ani, de la vârstă 85 de ani.

Alexander von Humboldt (1768-1859) a fost un mare naturalist german. A murit la 90 de ani pe când definitiva ultima sa lucrare intitulată “Kosmos”, considerată de toți contemporanii săi drept remarcabilă.

Theodor Mommsen (1817-1903) a fost un mare istoric german. Istoria romană scrisă de el încă se mai studiază. La vârsta de 82 de ani acesta scria însă o altă opera monumentală “Monumenta Germaniae”.

Charles Darwin (1809-1882) a fost cel care a formulat teoria evoluției speciilor. A lucrat în cercetare până la 72 de ani.

3 Politicieni

John Rockefeller (1839-1937) a fost un vizionar, unul dintre oamenii cei mai bogați de pe planetă. A jucat un rol important în societatea americană. A fost implicat activ în afaceri până la moartea sa la 98 de ani.

Enrico Dandolo (1107-1205) a fost dogele Veneției. A ridicat republica venețiană la rangul de mare putere și a forțat cucerirea Constantinopolului de către cruciați. A jucat un rol activ și crucial în viața politică pană la sfârșitul vieții. A trăit aproape un secol.

George Clemenceau (1841-1929) a devenit primul ministru al Franței la 76 de ani. Ne-a sprijinit enorm în negocierile de după sfârșitul primului război moondial și se poate spune că este printre cei cărora le datorăm România Mare. La momentul semnării tratatului de la Versailles avea 77 de ani.

Caton (232-147 i.Hr.) a fost un celebru orator și om politic roman. Se zice că la 80 de ani se apucase să învețe grecește. Tu tot mai crezi că la 45 e prea târziu să te mai apuci de germană sau franceză?

Ducele de Wellington (1769-1852) a fost învingătorul lui Napoleon la Waterloo. Da, e adevărat, bătălia a fost în 1815. Ce vreau să spun este că a renunțat la armată când a împlinit 80 de ani. Chiar și după aceea, i se cerea sfatul atunci când țara era într-o situație dificilă.

Benjamin Franklin (1706-1790) a inventat paratraznetul. A fost de asemenea și unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite. Între 81 si 84 de ani a jucat un rol activ în viața politică a țării sale.

4 Oameni de artă

Tizziano (1477-1576) era șeful școlii venețiene de pictură. Nu are rost să vă mai zic cât de mare a fost influența sa în lumea artei, câte tablouri a pictat sau câte zeci de milioane valorează o lucrare de-a sa. La 97 de ani a pictat Bătălia de la Lepanto, un tablou faimos despre o bătălie în care otomanii, în mare formă la vremea aceea, o iau pe coajă. A murit la 99 de ani de… ghinion. Se îmbolnăvise de ciumă.

Michelangelo (1475-1564) a fost pictor, poet, sculptor… E celebru pentru pictarea Capelei Sixtine, pe lângă alte o mulțime de sculpturi. Când avea 89 de ani lucra la realizarea cupolei bisericii San Pietro din Roma.

Max Liebermann (1847-1935) a fost un mare pictor și grafician, unul dintre reprezentanții impresionismului german. La 85 de ani era la apogeul faimei și creativității sale.

Pot înșira o grămadă de nume mai mult sau mai puțin cunoscute de oameni de aici și de aiurea care au făcut lucruri frumoase la o vârstă înaintată. Tu la 40, sau 50, sau 60, sau 70, sau 80, nu eșți deloc prea bătrân să te apuci de ceva, atâta vreme cât te țin curelele. Nu uita că cel mai mare dușman al tău, cel care îți pune piedici și îți șoptește mereu că nu se poate, eșți tu însuți.

Există așadar o bătrânețe creatoare iar personalitățile care au lăsat în urmă opere nepieritoare la o vârstă înaintată nu sunt deloc niște excepții. Tu poate că nu vei scrie niciodată un roman genial, nu vei compune o canțonetă și nici nu vei picta vreo capelă sixtină, dar sunt un milion de lucruri pe care ai putea să le faci, fără să îți pese de ce cred alții, sau dacă merită. Așa că dacă ți-ai dorit să pleci în jurul lumii, fă-ți bagajele, dacă iubeșți cluburile, du-te la distracție, dacă ți-ai dorit să înveți o limba străină, apucă-te de treaba chiar acum.

Related Post