Anecdote cu Henric al IV-lea

Henric al IV-lea al Franței, primul suveran al dinastiei de Bourbon, a fost rege al Navarei (1572-1610) și rege al Franței (1589-1610). În vremea sa Franţa a cunoscut un puternic avânt economic, după ce acesta a pus capăt conflictelor religioase.

Henric al IV-leaJean Auguste Dominique Ingres (1780-1867) a realizat în anul 1817 un tablou, devenit celebru, al cărui subiect este o anecdotă foarte populară la acea vreme. Lucrarea îl prezintă pe regele Franţei, Henric al IV-lea, jucandu-se cu fiul sau. La jumătatea secolului al XIX-lea realizarea unor tablouri cu tematică istorică era dealtfel la mare modă în Franţa. Iată şi anecdota care l-a inspirat pe Ingres:

Ambasadorul Spaniei intră în cabinetul de lucru al regelui şi-l găseşte în patru labe, călărit de fiul său.

-Aveţi copii, domnule ambasador? îl întrebă regele.

-Da, Majestate.

-Atunci pot să termin ocolul camerei…

***

Curtenitor, Henric al IV-lea a întrebat-o într-o zi pe o frumoasă tânără, pe care visa să şi-o facă metresă, pe unde ar trebui să trecă pentru a nimeri mai repede în dormitorul ei.

-Pe la biserică, majestate, a replicat ea.

***

Henric al IV-lea de Navarra era, dealtfel, un mare admirator al sexului frumos, dovadă şi numărul mare de amante pe care şi le făcuse de-a lungul timpului. Îi şi plăcea să se ştie asta poate şi fiindcă, în realitate, ştia că performanţele sale de amorez lăsau mult de dorit. Să nu-l judecăm însă prea pripit. În vremea sa, nobilimea şi familia regală erau departe de a se limita la relaţii strict matrimoniale, a avea o amantă oficială, pentru un cap încoronat, fiind ceva cât se poate de natural. Amanta oficială a regelui era Madame de Vernay. Aceasta îl poreclise “Căpitanul Vrea dar nu poate”.

***

Henric al IV-lea întâlni într-o zi în palatul său un individ pe care nu-l cunoştea, dar care îi atrase imediat atenţia prin aspectul său neîngrijit şi prin hainele şifonate şi murdare. Intrebandu-l în serviciul cui se află, omul îi răspunse regelui cu mândrie:

-Sunt propriul meu stăpân, sire!

-Ai un stăpân prost, amice, replică regele.

***

Fiind decorat de Henric al IV-lea, nobilul în cauză trebuia să rostească următoarele cuvinte ritualice: Domine, non sum dignus” adică Doamne, nu merit această cinste. La o asemenea ceremonie, regele Franţei i-ar fi spus nobilului care primea distincţia:

-Ştiu, ştiu, dar a fost dorinţa nepoţelului meu.

Related Post

Umorul grecilorUmorul grecilor

Anecdote din Grecia antică În timpul războaielor dintre greci şi persani, un conducător al invadatorilor îi trimise lui Lysandru şi lacedemonienilor săi următorul mesaj: “Dacă ajung pe pământul grecesc, voi