Ţintarul, poveste veche

Originea jocului Ţintar sau Moară

Nine_Men's_Morris_with_dice_in_Libro_de_los_juegos

Imagine din culegerea spaniola Libro de los juegos (sec. XII)

Ţintarul sau Moară, cum i se mai zice, este unul dintre cele mai vechi jocuri de strategie din istorie. Este uşor de înţeles şi de procurat: o suprafaţă plană ca tablă de joc pe care desenezi 3 pătrate concentrice, 9 boabe de porumb (sau pietricele albe) şi 9 boabe de fasole (ori pietricele negre). L-am jucat cu bucurie în copilărie şi mi-am amintit de el cu totul întâmplător după o conversaţie cu o prietenă care mă rugase să-i sugerez nişte activităţi distractive pentru copii. Am găsit o cărticică cu regulile, pe care mărturisesc că nu mi le mai aminteam exact şi m-am pus pe citit. Aşa am aflat şi câteva amănunte interesante despre jocul denumit Ţintar sau Moară, pe care mă grăbesc să vi le împărtăşesc şi vouă.
Cine şi când l-a inventat nu se ştie. Cele mai vechi indicii descoperite ne duc în Egiptul faraonilor, acum mai bine de 3 000 de ani la zidul templului Ramesseum din Kurna. Există însă şi multe alte dovezi care arată că în antichitate, ţintar se juca în întregul bazin al Mediteranei, în Orient, dar şi în cele mai îndepărtate colţuri ale Europei.
Ţintarul era foarte popular, după cum v-aţi dat seama, şi în Imperiul Roman. Pe zidurile sau pe podelele locuinţelor romane apare, scrijelită ori pictată, de multe ori, imaginea tablei de joc. Până şi Ovidiu, menţionează jocul, în Ars Amatoria (Artă iubirii) cartea III, una dintre cele mai vechi lucrări de literatură erotică. Acum 2000 de ani, ţintarul ajunsese, poate, odată cu marele poet latin şi în Dobrogea.
Ţintarul apare descris în secolul al XIII-lea şi într-o culegere de jocuri apărută la curtea lui Alphonse X al Castiliei, supranumit şi Cel Înţelept.
În opera lui William Shakespeare apare menţionat jocul, semn că ţintarul era popular şi în timpul reginei Elisabeta I. În Visul unei nopţi de vara, actul al II-lea, scena I, Titania se plîngea că ţintarul s-a umplut de noroi „The nine men’s morris is fill’d up with mud”.
Cu asta sper că v-am trezit interesul pentru acest joc. Cât despre reguli, consultaţi Wikipedia. Explicaţiile şi desenele sunt utile şi suficiente ca să va faceţi o idee.

Related Post