TEATRUL pentru copii 0-3 ani in ROMANIA

Teatrul pentru copii mici si foarte mici, pentru bebelusi care abia incep sa descopere lumea este un proiect de data recenta, cu mare succes in locurile unde a fost prezentat. In tari precum Italia, Spania, Marea Britanie, Belgia sau Ungaria acest gen de productii tinde sa se permanentizeze atat in teatre precum si in crese sau gradinite. Rolul acestui gen inedit de spectacole este de a creste potentialul creativ al copiilor, de a-i familiariza cu lumea spectacolului, de a-i face sa petreaca un timp placut impreuna cu parintii sau colegii din crese. In Romania primele incercari in acest sens au avut loc incepind cu anul 2006, cand teatrul Ion Creanga a realizat prima productie de acest gen.

Proiectul Small Size, the network derulat in perioada 2006-2009 cu sprijinul Comisiei Europene si al programului Cultura 2000 a adus laolalta teatre profesioniste si organizatii culturale cu scopul realizarii si promovarii spectacolelor si evenimentelor teatrale destinate copiilor foarte mici. Initiatorii acestui proiect, in anul 2005, sunt compania La Barracca dinBolonia (Italia), Theatre de la Guimbarde (Belgia), Accion Educativa din Madrid (Spania) si GOML (Slovenia).  Mai tarziu in acelasi an celor patru li s-au alaturat Helios Theater (Germania), Polka Theatre (Marea Britanie) si Teatrul Ion Creanga. Proiectul se adreseaza atat publicului spectator cat si educatorilor, scriitorilor, actorilor, psihologilor, tuturor celor care initiaza proiecte de dezvoltare timpurie. Proiectul are si o sectiune de work shop-uri care isi doreste impartasirea experientei teatrale si relationale dintre actor si copilul foarte mic.

Odata incheiat  cu succes proiectul in 2009, a urmat o noua refinantare din partea Comisiei Europene pentru perioada 2009-2014. Small Size the net a devenit Small Size, big citizens iar publicul tinta devine cel cuprins in intervalul 0-6 ani. Printre scopurile propuse se numara atragera unui numar cat mai mare de companii teatrale din diverse tari, schimbul de idei prin organizarea de intalniri, conferinte, workshp-uri, festivaluri, dezvoltarea unor proiecte anterioare, din perioada 2006-2009. In acest moment reteaua include companii din 12 tari, celor 7 mentionati alaturinduli-se teatre din Ungaria, Irlanda, Finlanda, Franta si Austria. De asemenea, exista parteneriate cu alte 3 microretele nationale similare din Marea Britanie, Spania si Franta.