Povestea lui Peneş Curcanul

A existat Peneş Curcanul?

Plecat-am nouă din Vaslui,
Şi cu sergentul, zece,
Şi nu-i era, zău, nimănui
În piept inima rece.

Asa incepeau versurile poemului Penes Curcanul scris de poetul Vasile Alecsandri in august 1877 la resedinta sa din Mircesti. Peneş Curcanul era povestea ţăranului plecat de la coarnele plugului să se bată cu turcii pentru independenţă României. În preajma anului 1877, se crease o adevărată efervescentă în jurul ideii de neatârnare, iar versurile “bardului” au avut un ecou puternic in randul opiniei publice de la noi. A aparut mai apoi aproape firesc intrebarea daca Penes Curcanul a existat in realitate sau este doar rodul imaginatiei poetului. Cine a fost personajul care l-a inspirat pe Alecsandri? Cercetand mai multe lucrari si articole am descoperit cu surprindere ca aceasta tema starneste inca oarecari controverse.

Peneş Curcanul a existat cu adevărat, in aceasta privinta nu exista dubiu. Sigur că nu se numea aşa, ci Constantin Ţurcanu, dupa cum nelasa sa credem majoritatea autorilor care trateaza acest subiect. Constantin Turcanu este fiul lui Gheorghe Ţurcanu şi al Mariei şi s-a distins în luptele de la Griviţa. S-a născut pe 1 martie 1854 la Vaslui şi a fost înrolat la 15 mai 1875 în regimentul 13 dorobanţi. La începutul războiului era caporal, iar în august 1877 este înaintat la gradul de sergent. La sfârşitul războiului, sergentul Constantin Ţurcanu fusese decorat cu “Trecerea Dunării”, “Apărătorii independentei”, “Medalia comemorativă rusă” şi în mod cu totul excepţional “Steaua României” decoratie care era rezervată exclusiv ofiţerilor.

Ţurcanu a participat şi la al doilea Război Balcanic şi la Primul Război Mondial, chiar dacă avea deja o vârsta înaintată. Cu unitatea lui, Constantin Ţurcanu se afla printre cei care, în bătălia de la Oituz, au oprit înaintarea germanilor. La sfârşitul conflagraţiei, Peneş Curcanul avea în piept alături de medaliile primite în 1877 ordinele “Victoria”, “Virtutea Militară”, “Serviciul Credincios” clasa 1-a, “Crucea comemorativă a războiului 1916-1918” “Mihai Viteazul”. În afară acestor distincţii româneşti, Constantin Ţurcanu a mai primit “Crucea italiană de război” şi medaliile poloneze “Crucea vitejilor” şi “Crucea de război”. La 1 iunie 1920 Turcanu a fost avansat la gradul de plutonier major şi cu toate că se apropia de 70 de ani, a fost menţinut, la cererea sa în serviciul activ. A rămas în armată până la sfarsitul vietii, la 15 noiembrie 1932.

Era Constantin Turcanu cu adevarat Penes Curcanul?

Cel mai in masura sa ne spuna asta nu poate fi decat insusi Vasile Alecsandri. Doar el putea sti cine era soldatul ale carui fapte de vitejie l-au inspirat. Si iata ca Alecsandri a lasat o scrisoare nepoatei sale Alexandra Duca in care face urmatoarele precizari despre Penes Curcanul:

“Mircesti 12 decembrie 1877. Draga mea Lucia, ti-am fagaduit niste versuri cu obisnuita dedicatie. Iata-le sub titlul Penes Curcanul, unul din eroii Regimentului 14 Dorobanti. Nu stiu daca iti vor place, dar aprecierile oamenilor de litere ii sunt favorabile. Ceea ce totusi m-a indemnat sa ti-o dedic, a fost ideea ca bietul meu Penes trebuie sa fi primit binevoitoarele dumitale ingrijiri in spitalul Cotroceni. Este o datorie de recunostinta, pe care ti-o plateste, prin intermediul unchiului dumitale”[1].

Sa fi facut Alecsandri o confuzie? Constantin Turcanu termina razboiul cu gradul de sergent in cadrul Regimentului 13 Dorobanti cantonat la Vaslui, in timp ce Regimentul 14 Dorobanti mentionat in scrisoare era cantonat la Roman. Tot din scrisoare aflam ca ostasul care i-a servit bardului ca model de inspiratie a fost internat in spitalul Cotroceni si nu la Turnu Magurele asa cum stim ca a fost Constantin Turcanu.

Si acum partea cea mai interesanta. Poezia datata august 1877 descrie asaltul armatei romane asupra redutei Grivita care are loc in data de 30 august 1877. In lupta sunt angajate si elemente ale Regimentului 14 Dorobanti. Regimentul 13 Dorobanti nu participa la asalt in acea zi si mai mult, Constantin Turcanu cade ranit abia in atacul din 4 octombrie 1877 asupra redutei Grivita II. De mentionat este si faptul ca este vorba despre un atac de noapte.  

Si atunci cum a ajuns Constantin Turcanu sa fie identificat cu Penes Curcanul?

Cu prilejul deshumarii osemintelor lui Vasile Alecsandri si asezarea lor intr-o alta cripta, fapt petrecut in 1928, organizatorii s-au gandit sa-i dea si o tenta patriotica. Ei au refacut simbolic grupa “celor noua din Vaslui si cu sergentul zece”. Din multime se aude raspicat comanda: “Cei noua din Vaslui si cu sergentul zece… Ridicati!”[2] Constantin Turcanu aureolat acum si cu o multime de noi decoratii si gradul de plutonier major poarta pe umeri alaturi de alti camarzi sicriul cu ramasitele pamantesti ale poetului.

de Voicu Hetel



[1] Textul scrisorii apare reprodus in revista Magazin istoric, an VII, nr. 12, 1973, pag. 94

[2] Enciclopedia Minerva, Cluj, 1929, pag. 751

 

Celebrul tablou al lui Grigorescu, “Santinela”, care infatiseaza un dorobant cu tinuta dreapta si mandra le-a evocat multora pe eroii lui “Peneş Curcanul” al lui Alecsandri.

 

 

de Voicu Hetel

© Copyright Hetel.ro 2011.

 

 

 

 

Related Post