Dictonul “Nihil sine Deo” – un simbol al regalităţii române în lada de gunoi

Motto-ul latin “Nihil sine deo”, tradus prin “Nimic fara Dumnezeu”, dateaza, de pe undeva, din secolul al XIX-lea. Atunci, familia de Hohenzollern-Sigmaringen l-a trecut pe blazonul sau vechi de cateva sute de ani pentru a inlocui o alta formula “Hie guet Zollere allwege”, adica, mai pe romaneste, “Am fost intotdeauna buni Zollerni”

Dupa abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza in 1866,  tronul ii este oferit, de catre elita politica a Romaniei, lui Karl Eitel Friedrich, cunoscut in istoria noastra sub numele de Carol I . Odata cu acesta insemnul dinastiei germane isi face aparitia si in heraldica noastra. Timp de aproape opt decenii, intre 1866 si 1947, dictonul latin va fi simbolul si crezul sistemului nostru politic. Chiar si dupa ascensiunea comunistilor, atei, la putere, “Nihil sine Deo” a mai ramas prezent in unele locuri, ca de pilda in sala armelor din Castelul Peles.

 

Prima stema a Romaniei poarta dictonul scris pe o panglica albastra, in partea de jos. De-a lungul timpului, stema va capata modificari cu prilejul diferitelor evenimente istorice importante, survenite (alipirea Dobrogei, transformarea Romaniei in regat, Marea Unire de la 1918 s.a.). Niciodata insa, formula “Nihil sine deo” nu a disparut din insemnele oficiale.

Puterea si valoarea de simbol a acestei formule a facut ca la 20 de ani de la caderea comunismului in Romania, sa fie din nou adusa in atentie.

La data de 30 decembrie 2009, se instituie decoratia regala “Nihil Sine Deo” prin ordinul Majestatii Sale Regelui Mihai I, Seful Casei Regale a Romaniei. Decoratia regala “Nihil Sine Deo” respecta cu fidelitate distinctiile create de fondatorul Casei Regale si Statului roman modern, Carol I. Totodata, ea este un simbol al trainiciei, continuitatii, traditiei si legitimitatii istorice a Casei Regale.

Romanii au insa putine simboluri si trec usor de la un respect exagerat la tavalire in noroi. In memoria colectiva a  romanilor, aceasta emblema este putin cunoscuta, in parte si din cauza dictaturii comuniste. Totusi, ea se regaseste vizibil, pastrata de un credicios patron al unei firme de salubritate bucuresteana. Emblema “Nihil sine Deo” troneaza pe vidanje, pe masinile de gunoi si mai ales pe masinile de ridicari auto. Simbolic sau nu, cand iti ia pubela sau cand iti este ridicata masina, ai inaintea ochilor un act nobiliar…”Nihil sine deo”. Cam asta e mandria noastra nationala…. Pentru cei care nu stiu, fac referire la firma SUPERCOM care, impreuna cu Dumnezeu, ne curata strazile si ne desfunda canalele in fiecare zi, in Bucurestiul anului 2010.

Dumnezeu tocmai ti-a ridicat masina!

de Voicu Hetel

© Copyright Hetel.ro 2011.

One thought on “Dictonul “Nihil sine Deo” – un simbol al regalităţii române în lada de gunoi”

  1. MBadragan says:

    Tocmai m’am lovit si eu cu nasul de o masina de gunoi SUPERCOM si am observat pentru prima data un “Nihil Sine Deo” decolorat, invechit si jegarit (spre deosebire de restul masinii care parea abia iesita din spalatorie).

    Cautind prin cotloanele internetului am descoperit, in afara de articolul de fata, si o agentie de publicitate care are chiar site’ul nihilsinedeo.ro si ofera niste produse publicitare la o calitate cel putin indoielnica.

    Ce’o fi Doamne in mintea lor?

Comments are closed.

Related Post