Inceputurile Razboiului Rece

La sfarsitul celui de-al doilea raboi mondial tendinta Moscovei de a acapara teritorii sau de a-si extinde influenta apare tot mai clara in ochii mai vechilor ei aliati. In noiembrie ’44 se negociase chiar o impartire a sferelor de influenta in Europa, episod relatat si de Churchill in memoriile sale. Multe state care luptasera impotriva nazismului, precum Polonia au fost cedate lui Stalin.

Unchiul Sam si Ursul rusesc isi disputa suprematia

In toata Europa, insa, chiar si fara aceasta impartire, facuta pe o bucata de servetel, situatia interna a statelor era atat de dificila, ca urmare a distrugerilor, incat instaurarea unui regim comunist era extrem de posibila oriunde. In tari precum Franta sau Italia, unde nu calcase picior de soldat sovietic, comunistii reusisera sa intre la guvernare. In 1946, comunistii francezi obtineau un sfert din voturi, iar un mai tarziu obtineau locul intai. Liderul comunist Maurice Thorez incepuse sa se viseze, chiar prim-ministru. In tarile din estul continentului, in care Armata Rosie apucase sa se instaleze structurile comuniste incepusera incet, incet sa preia fraiele puterii dupa o reteta brevetata de conducatorul de la Moscova. Initiai, intrau in guvern unde acaparau ministerele cheie (justitia, internele sau chiar portofoliul de prim ministru), apoi isi numeau oamenii in teritoriu, incheiau aliante electorale cu alte partide sau factiuni democratice (asa numitii tovarasi de drum de care se debarasau msi tarziu) apoi, fraudau alegerile pentru a-si asigura majoritatea parlamentara. La sfarsitul acestui proces, regimul pluripartidist era inlocuit cu cel al paridului unic, comunismul fiind practic instaurat.

In fata acestui proces Winston Churchill avea sa pronunte celebrul sau discurs de la Fulton, Missouri din 5 martie 1946.

“De la Stettin, în Baltica, la Trieste, în Adriatica, o cortina de fier s-a lasat peste Continent. În spatele acestei linii se afla toate capitalele vechilor state din Europa centrala si rasariteana. Varsovia, Berlin, Praga, Viena, Budapesta, Belgrad, Bucuresti si Sofia, toate aceste orase faimoase si populatiile din jurul lor se afla în ceea ce eu trebuie sa numesc sfera sovietica”

Se lansa astfel, pentru prima data, o expresie ce avea sa devina celebra: aceea a “Cortinei de fier”. Intamplator sau nu speech-ul premierului britanic era pronuntat exact in statul in care fusese ales senator  Harry S Truman, cel ajuns presedinte dupa decesul neasteptat al lui Roosvelt.

Ce este razboiul Rece?

Istoriografia moderna a considerat ca acesta este momentul in care debuteaza Razboiul Rece ce va opune vreme de aproape cinci decenii blocul tarilor democratice, blocului tarilor cu democratie “populara”. Apare, asadar, o bipolarizare a lumii. Situatia internationala cunoste momente de maxima incordare pe plan economic, militar si ideologic existind in permanenta pericolul declansarii unui razboi atomic. De mentionat este ca dupa 1949, rusii obtin si ei bomba atomica, iar din 1954, ambele superputeri, SUA si URSS detin bomba cu hidrogen. Abia, dupa moartea lui Stalin in ’53 se poate vorbi de relaxare temporara a relatiilor intre parti. De-a lungul timpului au existat si alte momente delicate: doborarea avionului spion american U2 la 1 mai 1960, Criza rachetelor din Cuba in octombrie 1962, invadarea Afganistanului, s.a.

Termenul de “razboi rece” apare prima data in istorie in legatura cu conflictul existent in peninsula Iberica dintre regatele crestine si sultanatele musulmane si descrie o situatie tensionata fara a exista o stare reala de razboi. Paternitatea termenului ii este atribuita unui principe castilian, Juan Manuel (1282-1348), erou national si scriitor romantic spaniol.

Doctrina Truman

O schimbare majora in politica toleranta a SUA fata de Stalin a venit odata cu adoptarea doctrinei Truman, in 1946. Menita sa sprijine lumea libera, peste care nu se prabusise cortina de fier, aceasta orientare politica consta in acordarea unui ajutor substantial de 400 de milioane de dolari pentru refacerea economiilor din Grecia si Turcia. In conceptia presedintelui american, statele aflate in dificultate economica sunt incapabile sa-si asigure linistea sociala si sa se apere, pentru ca oriunde exista “mizerie”, apare comunismul. Doctrina Truman apare ca o prima actiune de stavilire a expansiunii comuniste. Pentru sovietici, comunizarea statelor din jur era conditia esentiala in vederea asigurarii unei zone tampon de securitate.

In 1947, generalul G. Marshall, secretar de stat, a lansat planul de redresare a Europei, plan ce-i poarta numele si dezvolta doctrina Truman.

 

Comments are closed.

Related Post