George Pomuț si Alaska

Ati auzit, poate, de George Pomuț sau Pomutz (cum apare in unele lucrari) A fost cea mai importanta figura romaneasca din politica nord-americana a secolului al XIX-lea.

Cine a fost George Pomut?

S-a născut, în anul 1818, pe teritoriul Ungariei de azi, la Gyula, dintr-o familie de români ardeleni originari din Săcele şi colonizaţi acolo de Maria Tereza. În tinereţe, luptă de partea lui Lajos Kossuth în timpul revoluţiei de la 1848, însă, după înfrângerea acesteia, emigrează în Statele Unite. A luptat în Războiul de Secesiune de partea aboliţioniştilor, a avansat rapid datorită pregătirii militare pe care o avea şi până la urmă a devenit general de brigadă. Calităţile sale diplomatice şi cunoaşterea a numai puţin de 8 limbi, i-au facilitat numirea în postul de consul al Statelor Unite la Sankt Petersburg, pe atunci capitala tarilor ruşi.

În calitate de consul la St. Petersburg, Pomutz răspundea şi de activitatea consulară din provinciile de la Marea Baltică. Îndatoririle sale erau multe şi variate necesitind mult tact şi răbdare. De mare importanţă erau protejarea intereselor comerciale americane, asigurarea suportului diplomatic şi legal pentru navigatorii americani aflaţi în dificultate pe teritoriul rusesc şi trimiterea la Washington, trimestrial, de rapoarte cu privire la încărcăturile care intrau şi ieşeau din porturile ruseşti St Petersburg, Kronstadt, Riga şi Tallin. Pentru a-l ajuta să-şi întocmească rapoartele, Pomutz avea la dispoziţie agenţi consulari în ultimele trei porturi.

Prezenţa sa în Imperiul Ţarist începând cu a doua jumătate a anului 1866, într-o misiune oficială, îl face contemporan cu un eveniment ce se va dovedi, mai târziu, de o importanţă deosebită: cumpărarea statului Alaska de către americani la 30 martie 1867.

George Pomuţ şi rolul său în achiziţionarea statului Alaska

George PomutIstoriografia contemporană a acreditat oarecum ideea că vânzarea Alaskai s-a făcut printr-un aranjament pe o sumă ridicol de mică, anume 7,2 milioane de dolari. Poate părea adevărat la o prima vedere, numai că vorbim de dolarul din 1867 şi despre un teritoriu despre care, scriau ziarele americane, că nu merită primit, nici măcar în dar. Pe vremea aceea nu se ştia nimic despre bogăţiile uriaşe existente în acea zonă, iar ţarul Rusiei avea mari probleme financiare şi în plus se temea că va pierde oricum acel teritoriu, în cazul unui nou război cu britanicii. Pentru o suprafaţă de 1.518.800 km² s-au plătit 2 cenţi/acru (aproape 5 cenţi/hectar), un preţ foarte bun pentru un pământ îngheţat şi nelocuit. La vremea aceea nu se gândea nimeni cu seriozitate la exploatarea resurselor şi cu atât mai puţin la popularea unui asemenea teritoriu.

Pentru admiratorii lui Pomutz din România a apărut în ultima perioadă ideea eronată, susţinută şi de presă, cum că, acesta, graţie poziţiei ocupate la consulat ar fi jucat un rol vital în cumpărarea provinciei Alaska. În realitate, guvernul Statelor Unite demarase tratative în acest sens încă din 1861, întrerupte din cauza războiului civil. În martie 1867, Secretarul de Stat, William H. Seward, la îndemnul senatorului de Massachusetts, Charles Sumner şi a generalului Henry W. Halleck, a făcut achiziţia. În conformitate cu arhivele Departamentului de Stat al Statelor Unite, ultimele detalii ale tranzacţiei au fost puse la punct în Rusia de ambasadorul Clay şi asistenţii acestuia. În toate aceste documente nu apare nici o referire privitoare la implicarea generalului George Pomutz, în această afacere. În calitate de consul, Pomutz nu avea atribuţii în cadrul ambasadei, aflată în apropierea consulatului, cu excepţia momentelor în care putea fi chemat, ipotetic vorbind, să dea o mâna de ajutor în calitate de translator, abilităţile sale fiind bine cunoscute.

Aşadar, numele lui George Pomuţ nu apare pe nici un act oficial care să ateste faptul că el ar fi negociat, perfectat sau ca măcar s-ar fi aflat în aceeaşi încăpere cu semnatarii documentului prin care Alaska a trecut în componenţa Statelor Unite ale Americii. George Pomuţ a fost descoperit de români după 1890, deşi acesta murise pe 12 octombrie 1882 la Petersburg. Motivul este unul cât se poate de simplu şi am să te las pe tine cititorule să-l descoperi. Pomuţ, deşi era de origine romană, trăise toată viaţa printre maghiari, studiase în Imperiul Austro-Ungar, la Viena, şi luptase de partea revoluţionărilor maghiari la 1848. Fuge apoi în Statele Unite unde, împreună cu alţi camarazi de arme, fondează un orăşel numit “New Buda”, în amintirea capitalei Ungariei.

 

Bibliografie

Corneliu Albu “contributii romanesti la Razboiul de Secesiune (1861-1865) din Statele Unite” in Almanah Luceafarul 1983, pg. 149-151

George Fillman, “George Pomutz a romanian soldier of distinction in the American Civil War 1861-1865”, Editura Galaxia, 1996

de Voicu Hetel

 

3 thoughts on “George Pomuț si Alaska”

  1. Adrian says:

    Vezi aici:

    http://findingaid.lib.byu.edu/viewItem/MSS%208591

    George Pomutz letter to Oscar G. Sawyer
    Dates: 1868 August
    Letter written and signed by George Pomutz to New York Herald special correspondent Oscar G. Sawyer. Letter is written on official Consulate of United States of America, St. Petersburg stationary. Topics of the letter include Ambassador Cassius Clay waiting for his successor to be approved by Congress; purchase of Alaska; and the Moscow Railroad. Includes a copy of a photograph of Pomutz. Dated August 1868.

  2. sremio says:

    sunt multe cine nu conostem din la familia noastra, multsi romani nostri sunt furatsi, manipulatsie ce mai barbare exemplu despre Nicola Tesla (sarbi le a legalizat ca este sarb)………….doar Tesla nu sunt nume sarbeste, iar ma bucur ca am facut bine pe pamint de cit se facem rau!
    se traesce poporul nostru si luptam pentru o romanitatea impreuna!

Comments are closed.

Related Post