Exista pasarea Phoenix?

O particularitate a gandirii umane este capacitatea de a simboliza, de a atribui unor obiecte sau fiinte o serie de semnificatii, de a codifica si a transforma in semne carora le atribuie o anumita valoare.

Omul a creat in inchipuire sa animale fabuloase pornind insa de la lucruri cunoscute, cum se intampla in cazul balaurilor, centaurilor sau sirenelor. Este si cazul pasarii Phoenix asociata in lumea antica, si in special in Egiptul faraonic, cu divinatia soarelui. Daca soarele se nastea in fiecare dimineata si murea odata cu lasarea intunericului, la fel pasarea ardea cu putere pentru a renaste din nou, din propria cenusa.

 

Legenda pasarii Phoenix

 

Despre pasarea Phoenix legendele spun ca traieste in Paradis. Vietuieste 1000 de ani, dar cand intra in a doua parte a vietii, parasea Raiul pentru ca urmatorii 500 de ani sa-i traiasca pe Pamant. Zbura spre apus trecand prin India si Iran pana ajungea pe tarmul fenician al Mediteranei. Aici isi alegea palmierul cel mai inalt in varful caruia isi construia un cuib din plantele aromate culese in timpul unui popas facut pe platoul Iranului. Spre seara cuibul era gata si pasarea se aseza in el in asteptarea zorilor. Cand rasarea soarele, ea se intorcea cu fata spre el si incepea sa cante, atat de minunat, incat acesta incremenea in loc pentru o clipa. Apoi soarele da bice cailor si pornea mai departe azvarlind scantei imprejur. Unele ajungeau un cuib aprinzand ierburile aromate care mistuiau in flacari parfumate trupul pasarii. Dar cand cenusa se racea, ramanea un mic vierme, care in a treia zi se transforma intr-o noua pasare phoenix. Tanara pasare refacea traseul celei din care se nascuse, plecand insotita de toate pasarile lumii spre poarta Raiului unde avea sa-si petreaca, doar ea, urmatoarele veacuri.

Motivul pasarii Phoenix, atat de incarcat de simboluri a avut o arie larga de raspandire. Ea reprezinta aspiratia spre nemurire, renasterea prin propriile forte, purificarea prin foc, ciclicitatea, etc.

 

Ardea purpurea – pasarea Phoenix

La baza legendei exista si un sambure de adevar. O pasare cu caracteristicile phoenixului care-si face cuibul in varful curmalilor de pe coasta mediteraneeana unde candva stapaneau fenicienii exista si astazi.

Starcul rosu, in latina “Ardea purpurea” este o specie protejata, amenintata cu disparitia pe scara globala. Penajul sau este brun-roscat, cu nuante de rosu-purpuriu seamana izbitor cu descrierile lasate de Homer si Pliniu cel Batran. Are gatul foarte lung si subtire, Ca talie, comparativ cu barza, starcul rosu este mai mic. In Romania, il intalnim in Delta Dunarii, in lunile de vara, pentru ca apoi sa emigreze in vestul Asiei si in Africa. Delta Nilului, acolo unde s-au nascut legendele despre el este, pentru starcul rosu, un habitat ideal. Asemeni pasarii legendare, starcul rosu isi intinde penajul la rasaritul soarelui, comportament caracteristic si altor specii. Lumina rosiatica a soarelui filtrata prin penajul purpuriu ofera senzatia unui foc care palpaie.

Ca fapt divers, tinutul vestitilor navigatori antici fenicieni, unde ierna si legendara pasare Phoenix, era numit de greci si latini Phoenicia. Cuvantul provine din grecescul phoinix care inseamna rosu purpuriu.

Bibliografie

Mihail Cociu; Ce este in realitate legendara pasare Phoenix; Almanah Magazin 1983

Enciclopedia Universala Britannica; vol XII; Editura Litera; 2010

de Voicu Hetel

Related Post