Ce programe ascultau la radio bunicii si strabunicii nostri

V-ati intrebat vreodata ce programe se transmiteau acum opt decenii?

Televizoarele nu aparusera, asa ca filme puteai viziona doar alb-negru si asta numai la cinematograf. Exista in schimb Radio Romania care incepuse sa emita timid, pe 1 noiembrie 1928, la ora 17, pe lungimea de undă de 401,6 metri, cu o putere de 0,15 kw. In 1933, numarul orelor de emisie crescuse considerabil de la 305 la 3250 si aparusera o multime de emisiuni.

Iata ce puteai asculta daca porneai aparatul de radio pe 25 martie 1933:

 

12.50: Bursa de cereale, bursa de efecte, cota apelor dunarii.

13.00: Concert de pranz (placi de gramofon): Rossini: Semiramis – uvertura executata de orchestra simfonica din Milano, dirijata de Cav. Lorenzo Malajoli (Columbia). Haendel: Largo, executat la orga de C. Whitaker Wilson. Sullivan: The lost chord, executat la orga de C. Whitaker Wilson (His Master’s Voice). Verdi: Arie din “Balul Mascat” cantata de Al. Lupescu Wagner: Aria din “Tanhauser”, cantata de Al. Lupescu (Odeon). Beethowen: Country dance, executat la violina de Micha Elman. Brahms: Dans ungar, executat la violina de Micha Elman (His Master’s Voice). Romanta rusa, cantata de Arnoldo Georgewsky. Bubiltschki, cantata de Arnoldo Georgewsky (Odeon). Yoshitomo: Dansul japonez al lanternelor. Siede: Serenada chineza, executata de orch. Felix Lemeau (His Master’s Voice) Lalo; Arie din “Regele Ysului”, cantata de Rogatschewsky. Bizet: Arie din “Pescuitorii de perle” (Columbia) Willy Rosen: Dansezi cu aceiasi placere cu mine! Fr. Schwartz: A fost odata un muzicant, executate de orch. Dajos Bela (Odeon)

14.00: Radio-Jurnal

14.15: Continuarea concertului de pranz: Heymann: Cand ma duc dumineca la cinematograful meu. Heymann: Nu poate nimeni, cantate de Willy Fritsch (Odeon). 3 cantece populare rusesti. Clopote de seara cantate de Corul Cazacilor de la Don (Columbia). Ora scolara: Elevi secundari inferiori.

17.00: D. Stef. Popp: Chemare.

17.15: D.G. Breazul: Muzica.

!7.35: D. dr. V. Voiculescu: Oameni alesi ai neamului nostru.

17.50: Viata scolarilor

18.00: Orchestra Sibiceanu: Petrini: Canta Paris-one-step, B. Leopold: Flora-vals, Mirea: Taci inima – romanta, Fotino: Rapsodia Romana. Arii nationale, Faulx: Lively and Smiling-vals boston, W. Marks: Maa-tango.

19.00: Radio-Jurnal

19.15: Orchestra Sibiceanu: Helmesberger: Entr’acte – Intermezzo-vals. Arii nationale. Weber: So lang die Wienerstadt-cantec vienez. Travaglia: Adio, sa-ti mearga bine. Arii nationale,

UNIVERSITATEA RADIO (IGIENA, SPORT, TURISM) Din ciclul asupra Romaniei (emisiune ce transmite conferinţe ţinute de personalităţi ale intelectualitaţii româneşti, din perioada interbelică aparuta in 1930)

20.20: D. Mihai Haret: Cronica: Miscarea turistica in Romania.

20.35: D. dr. Voina: Ingrijirea frumusetii din punct de vedere muzical.

PROGRAM DE SEARA

21.00: Ora exacta.

Transmisiune de la Atheneul Roman – Corul Soc. muzicale a Corpului Didactic primar din Capitala, acompaniat de orch. Radio, dirijat de d-l Nicolae Oancea, A. Benea: Uvertura nationala (cor si orchestra). N Oancea: In memoriam (solo de bas cor si orchestra); S. Dragoi:Laudati! cantata jubiliara (cor si fanfara); G.Dima: Sub fereastra mandrei mele; Mandrulito de demult (solo si orchestra); J. Massenet: Barcarola (cor de dame si orchestra)

22.00: D. Al. T. Stamadiad: Poezia persana.

22.20: Continuarea concertului: Niels Gade: Craiasa Ielelor (balada suedeza pentru cor, solo si sopran, bariton si orchestra). N. Oancea: Strigat-am catre Tine Doamne (solo sopran, bas cor si orchestra) La sfarsitul concertului Radio-Jurnal

 

In ceea ce priveste stirile, in data de 25 martie


In Parlamentul Romaniei izbucnise scandalul legat de “Afacerea Skoda”,

Lucretiu Patrascanu impreuna cu alti 26 de muncitori fusese pus in libertate din inchisoarea Jilava, dupa implicarea lor in incidentele de la Atelierele Grivita.

Parchetul militar dispusese arestarea reprezentantului uzinelor Skoda in Romania, Bruno Seletzky

In plan extern aper declaratiile cancelarului german Adolf Hitler cu privire la incendierea Reichstagului, iar la societatea Natiunilor, Titulescu reusise sa opreasca amanarea conferintei dezarmarii.

In ce priveste vremea, se pare ca luna martie a anului 1933 fusese una capricioasa. Dupa o incalzire nenaturala a vremii venise un viscol puternic care paralizase Bucovina, inzapezise Ardealul si Banatul facind imposibil traficul feroviar.

de Voicu Hetel

© Copyright Hetel.ro 2011.

Comments are closed.

Related Post