Birocratie si stalinism

Mecanismul de functionare al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice

Deciziile majore in partid sunt initial in mana Comitetului Central al P.C.U.S. Acesta se intalneste in plenare de doua ori pe an. Cel care allege Comitetul Central este Congresul partidului. Congresele sunt convocate odata la 4 – 5 ani. La congres participa delegate desemnati de catre Biroul Organizatiei de Baza (B.O.B.). Comitetul Central, odata ales se reuneste in Biroul Politic. Acesta este doar una din multele sectii ale Comitetului Central. In timpul lui Stalin, Biroul Politic (Politburo)are 5 pana la 7 membri. Pe aici trebuiau sa “treaca” toti ministrii. O alta sectie importanta a Comitetului Central este Orgburo. In subordinea ei, alaturi de nenumarate alte sectiuni se gaseste si Biroul activitatii cadrelor. Aici se faceau numirile in partid. Acest mecanism elaborat prin care decizia politica era divizata in partid si practic, nimeni nu putea avea putere discretionara nu a functionat. V.I. Lenin deschide cutia Pandorei atunci cand infiinteaza functia de Secretar general al Comitetului Central al partidului, functie lipsita in acel moment de importanta, si i-o incredinteaza lui I.V. Stalin in 1922. Acesta reuseste sa o transforme in functia cheie a partidului. Secretarul general are in subordine Orgburo-ul (Biroul organizational)care controleaza Biroul activitatii cadrelor. De aici Secretarul general isi numeste fidelii in functii, isi asigura voturi in congres si isi asigura realegerea in functie de fiecare data.

Dupa preluarea puterii, Stalin nu a acceptat existenta unor pareri politice diferite de a sa in partid. De exemplu, pana in 1926 oameni precum Trotsky si fideli ai liniei acestuia fusesera scosi din Biroul politic. Acest mod de conducere, de indepartare a opozitiei interne din partid, folosita mai tarziu si in alte state comuniste va capata denumirea de stalinism. Dupa moartea dictatorului sovietic in 1953, Hrusciov a denuntat abuzurile comise, politica stalinista si cultul personalitatii lui Stalin.

de Voicu Hetel

© Copyright Hetel.ro 2011.

One thought on “Birocratie si stalinism”

  1. informatorul says:

    Aceasta practica a folosito si Basescu incepind cu anul 2000 decind a debarcat pe Roman

Comments are closed.

Related Post

Revolutia greacaRevolutia greaca

Revolutia greaca In prima jumate a secolului al XIX lea putem discuta despre formarea constiintei nationale a popoarelor din Balcani. Grecii nu fac, nici ei exceptie. In baza privilegiilor acordate