Alexandru Marghiloman (1854-1925) a fost o figura marcanta a partidului Conservator si a gruparii junimiste din care facea parte. A ocupat rand e rand functia de parlamentar, diferite posturi ministeriale intre care si cea de prim ministru, fiind sacrificat pentru a semna pacea cu puterile Centrale (24 aprilie 1918), lucru pe care ceilalti politicieni se ferisera sa-l faca.

Pentru acest fapt Marghiloman avea sa-si traiasca ultimii ani din viata cu eticheta de tradator. Curajul sau de a ramane la Bucuresti si de a negocia soarta Romaniei cu ocupantul a fost, de altfel, si una dintre cauzele disparitiei conservatorilor de pe scena politica dupa primul razboi mondial.

Editeur Nicolas Georgescu, Debit Special

Vila Albatros pe o ilustrata din 1909 din arhiva personala

In viata privata, Alexandru Marghiloman era unul dintre cei mai bogati oameni ai tarii, avind si intinse suprafete de teren. Hobby-ul sau erau caii si cursele de cai, organizand primele curse cu pariuri pe hipodromul Floreasca din Bucuresti. La Buzau, locul in care se nascuse, a construit un hipodrom si crestea cai de rasa. Calul sau favorit se numea Albatros, de la numele acestuia provenind si denumirea vilei principale din complexul Marghiloman. Dupa moartea Mariei Marghiloman, cea de a doua sa sotie, vila  a revenit celor doi nepoti: Mihai Butculescu si Alexandru Pherekyde. Acestia au vandut-o Ministerului Aerului si Marinei, iar dupa 1945 devine depozit  I.L.F. Dupa 1989, aceasta apartine Ministerului Culturii si Cultelor.

 

Iata cum il descria Regina Maria pe “parintele hipismului romanesc”:

Alexandru Marghiloman era omul elegant al partidului conservator, bine imbracat, zambitor, apropiat si placut in purtare. Era bogat, tinea cai de curse si avea o casa intocmita cu belsug. Ii placea sa primeasca si primirile lui dovedeau o larga risipa si o oarecare dorinta de a uimi. Relatiile noastre infatisau pentru mine latura placuta si usoara a vietii; la el politica parea de mai mica insemnatate decat castigatorii derby-ului, decat Parisul si elegantele modei.

In locuinta de vara langa Buzau sotia lui, nascuta Stirbey (mai tarziu doamna Ion Bratianu), ii ajutase sa intocmeasca o prea frumoasa gradina. Tot acolo isi avea herghelia. Ne placea foarte mult sa mergem la vila “Albatros”; ne aducea aminte de viata in tarile straine; imi placeau caii si pretuiam mult capsunele cultivate, precum si frumosii trandafiri care deosebeau casa lor.

O zi petrecuta la vila lui Marghiloman era totdeauna o zi placuta si Marghiloman ne facea sa uitam cu totul ca era ministru.

Maria, regina Romaniei – Povestea vietii mele

© Copyright Hetel.ro 2011.

de Voicu Hetel